Quantcast
Channel: Juha Kosonen – Akaan Seutu
Viewing all articles
Browse latest Browse all 748

Kansanedustaja Pauli Kiuru odottaa täysistuntoa hiljaisessa eduskunnassa – Poikkeusolot vaativat kansanedustajilta poikkeuksellista yksituumaisuutta

$
0
0

Kansanedustaja Pauli Kiuru kertoo opiskelleensa valmislain sisältöä muun muassa valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla. Mieleenkään ei tuolloin tullut, että joutuisi joskus itse päättämään lain käyttöön otosta. Kuva: Mikko Peltoniemi

Kokoomuksen kansanedustaja Pauli Kiuru odottaa keskiviikkopäivän kokouksia omassa työhuoneessaan eduskunnassa. Talo on poikkeuksellisen hiljainen, vierailut on kielletty ja kaikki ne, joiden työ ei läsnäoloa vaadi, ovat etätöissä. Iltapäivällä on täysistunto, joka saattaa valmiuslain voimaan.

­- Onhan tämä poikkeuksellinen fiilis monella tapaa. Avustajat ja henkilökunta ovat etätöissä. Täällä on huomattavasti normaalia hiljaisempaa. Ihmiset istuvatkin toisistaan kauempana, paitsi istuntosalissa. Ja se on siellä pakon sanelemaa, koska päätöksiä on pakko tehdä, sanoo Kiuru.

Pauli Kiurun mielestä on tärkeää, että päätöksiä tehdään siinä järjestyksessä kuin säädetty. Kansanedustajille tietoa vakavasta tilanteesta tuottaa muun muassa eduskuntatiedotus. Tietoa löytyy myös valtioneuvoston kanslian, THL:n ja ministeriöiden sivuilta.

– Oma aktiivisuus ratkaisee nyt paljon. Oikeaa tietoa löytyy nyt paljon, muualtakin kuin mediasta. On tietysti hyvä, että mediakin tietoa tuottaa. Meidän eduskuntaryhmässä oli eilen taloustilanteen asiantuntija kuultavana ja myös sota-asioiden asiantuntijaa on kuultu. Huoltovarmuuden tilannepäivitys on myös kuultu. Eduskunta on kiitettävästi minusta tilanteen tasalla.

Valiokunnista koolla ovat perustuslakivaliokunta ja sille poikkeusoloista lausunnon antavat sosiaali- ja terveysvaliokunta ja talousvaliokunta. Perustuslakivaliokunnan mietinnön pohjalta täysistunto tekee päätöksensä.

”Oppositio ei ole kadonnut minnekään”

Hallitus sai eilen tiistaina eduskunnassa oppositiolta vahvan tuen toimilleen. Silti Kiurun mielestä oppositio ei ole kadonnut minnekään.

– Kun kansakunnan etu on näin voimakkaasti kyseessä, silloin tavallaan ”tammikuun kihlaus” on syytä ottaa käyttöön. Eihän poikkeustoimien käyttöön ottamisen vastustaminen tässä tilanteessa voi olla itseisarvo, vaan ajamme nyt yhteistä asiaa. Tämä tilanne on ehkä terveellinenkin muistutus siitä, mikä elämässä ja päätöksenteossa on sittenkin tärkeää.

Pauli Kiuru on koulutukseltaan historian opettaja, joten hänellä on aikaisemmista Suomen kohtalon hetkistä syvempääkin tietoa. Erilaisia malleja poikkeusoloista on ajatuksissa toki pyörinyt, mutta nyt käsillä oleva tilanne on uusi.

– Kun 2012 olin valtakunnallisella maanpuolustuskurssilla, niin tietoa tuli muun muassa valmiuslainsäädännöstä. Ajattelin silloin, että on hyvä tietää, että kaikkeen on varaudutta. Kertaakaan ei tullut mieleen, että itse olisin päättämässä lakien käyttöönotosta. No nyt on kuitenkin jo osoitettu, että kykenemme toimimaan.

Valmiuslain säädöksiä tarvitaan, jotta kansalaisten hyvinvointi voidaan mahdollisimman hyvin tässä kriisissä taata.

– Viruksen torjunta on nyt kaikkein tärkeintä. Ja riskiryhmät ovat tässä erityisessä vaarassa ja heitä on suojeltava, muistuttaa Kiuru.

BKT:n ennustetaan laskevan rajusti

On ennustettu, että koronaviruksen ehkäisemiseksi Suomeen julistettu poikkeustila ja yleinen taloustilanne muutenkin laskisivat Suomen bruttokansantuotetta jopa viisi prosenttia.

– Onhan tämä tilanne kamala. Kauppakamarin kyselyssä kolmasosa yrityksistä ilmoittaa, että konkurssiuhka on merkittävästi lisääntynyt tämän tilanteen vuoksi.

Monella yrityksellä on edessä kassakriisi kun laskutettavaa ei ole, mutta kulut juoksevat.

– Osalla kaikki pysähtyy kuin seinään. Yksin yrittäjiä on noin 180 000, ja he elävät lähes kädestä suuhun. Kun ei käydä parturissa tai hierojalla, ei raha liiku. Toisaalta Finnair ilmoitti, että heillä on miljardin kassa.

Eduskuntatalo on tänään hiljainen. Vierailijaryhmiä ei taloon pääse ja suurin osa väestä on etätöissä. Kansanedustaja Pauli Kiurun ohjelmassa on muun muassa eduskunnan kirjaston hallituksen etäkokous ja eduskunnan täysistunto suuressa salissa.

Yrittäjiä on nyt tuettava

Pauli Kiuru ihmettelee, että tässä tilanteessa vielä sosiaalisessa mediassakin keskustellaan, että yrittäjille ei pitäisi antaa mitään.

– Tässä on kysymys työpaikoista. Kun yritys kaatuu, menee työpaikka ja perheeltä elanto. Valtiolle ei tule verotuloja, mutta yrittäjä on perheineen sosiaaliluukulla. Eihän tässä kenenkään säästöjä olla suojamassa vaan pelastamassa työpaikkoja ja palveluja.

Tosiasia on, että Suomi elää työllistävien pienten ja keskisuurten yritysten varassa. Suuryritykset eivät ole palanneet merkittäviksi työllistäjiksi 1990-luvun alun laman jälkeen, jolloin Viialastakin katosi lyhyessä ajassa kolme suurta työllistäjää.

– Kyllähän nyt on hyvin vaarallinen tilanne, eikä yksi tämän viruksen takia, mikä sekin on todella vakava asia Jos yrityksiä pääsee kaatumaan, se vaikuttaa yhteiskuntaamme viirusta voimakkaammin pitkään, sanoo Kiuru.

Yrittäjän on toimittava nyt nopeasti

Itsekin yrittäjänä toiminut Pauli Kiuru kehottaa yrittäjiä toimimaan nyt nopeasti, koska tilanne saattaa päivässä muuttua.

– Kannattaa olla yhteydessä heti kaikkiin niihin tahoihin, joiden kanssa on muutenkin tekemisissä. Näitä tahoja ovat esimerkiksi vuokranantaja, verottaja, eläkeyhtiöt, pankit ja ehkä Finnverakin. Suomen Yrittäjät tekee nyt erinomaista työtä jäsenistölleen ja heidän sivujaan kannattaa seurata.

Yrittäjät ovat Kiurun mielestä kiitettävän nopeita liikkeissään. Poikkeusolot ovat voimassa nyt kuukauden, mutta tilanne saattaa pitkittyäkin.

– Emme vielä yhtään tiedä, miten tilanne kehittyy. 1990-luvun lama tosin opetti meitä hyvin. Pankit tuskin lähtevät tänään kaatamaan yrityksiä. Pankkien omat varavaraisuudet ovat kunnossa. On pankkienkin etu, että tästä kuolemanlaaksosta päästään yli järjestelyillä.

Etätyö nousee arvoonsa

Kansanedustaja Kiuru kertoo kirjoittaneensa maanantaina, että ”tänään tehtyjä tai tekemättä jätettyjä päätöksiä analysoidaan vielä vuosien päästä”.

– Tutkittavaa riittää. Tästäkin kriisistä kyllä palaudutaan, mutta palaudutaanko entiselleen, on kokonaan toinen juttu. Etätyöstä on vuosien saatossa puhuttu paljon ja se on edennyt nihkeästi. Nyt kun on pakko tehdä etätyötä, asia etenee ja valmius löytyy.

Pauli Kiuru johtaa keskiviikkona eduskunnan kirjaston hallituksen kokouksen etänä. Eduskuntatalo on suljettu ja hallituksen eduskunnan ulkopuoliset jäsenet eivät taloon pääse.

– Onneksi 2016 tehtiin kirjaston hallituksessa päätös etäkokouksista. En tiedä mistä idea tällaiseksi päätökseksi minulle tuli, mutta nyt se on olemassa.

 

 

 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 748

Trending Articles