Ympäristötaidenäyttely Näkymä järjestetään Akaassa tulevana kesänä 15. kerran. 7.7.–31.8. järjestettävää näyttelyä luotsaa tuttu kaksikko, kuraattori Pauli Ahopelto ja tuottaja Niina-Anneli Kaarnamo. Teemana on luova osaaminen ja itse tehty elämä (ITE). ITE-taidetta tekevät kansan syvät rivit. Näkymän pääyhteistyökumppanina toimii Maaseudun Sivistysliiton ITE Pirkanmaalla –hanke.

Näkymän tuottajalle Niina-Anneli Kaarnamolle ja kuraattori Pauli Ahopellolle on tulossa ainakin kiireinen kesäkuu Akaassa.






– Viime vuoden puu-teema meni jo vähän tähän suuntaan, koska ITE-materiaalina puu on hyvin suosittua ja jotkut omista teoksistani olivat vähän siihen suuntaan. ITE Pirkanmaa-hanke oli todella innostava löytö. Itse tehty elämä on tämän hankkeen brändi, ja sitä ei meille kopioitu, luova osaaminen on ollut tähän teemana helppo kytkeä, sanoo Pauli Ahopelto.
Näemmekö nyt harrastajien esiinmarssin, jolloin mikä tahansa tuotos on taidetta, joka esille nostetaan? Minäkeskeisten ITE-taiteililijoiden aiheet löytyvät useimmiten yhteiskunnan, politiikan tai uskonnon piiristä.
– ITE-taidetta on monenlaista. Se on myönnettävä. Itse en välttämättä tykkää poliittisista kannanotoista. No, nyt kun oli meidän näyttelyyn haku, melkein kaikki olivat ammattitaiteilijoita.
Maaseudun picassot on etsittävä
Pauli Ahopelto yllättyi, kun maaseudun ”picassot” eivät hakeutuneetkaan mukaan.
– Onneksi meillä on pääyhteistyökumppani, joten saamme heitäkin mukaan. Näkymän brändi saa omat liikkeelle, mutta ITE-taide meidän on etsittävä.
Näkymä sai määräaikaan mennessä teosehdotuksia noin 50 kappaletta. Mukana on työryhmiä ja joiltakin taiteilijoilta useampia ehdotuksia.
– Tuli asuttua vuosi Kylmäkoskella, joten sieltä on saatu jo muutama ilmianto, joihin on tutustuttava. ITE-porukkaa tässä lähellä kyllä on. Saa nähdä, koska ja miten heitä lähestytään, sanoo Niina-Anneli Kaarnamo.
– ITE-taidetta tehdään itselle omassa temppelissä, joten teokset on löydettävä. Tämä on minullekin uutta aluetta, mutta mielenkiintoista, jatkaa Ahopelto.
Ei taida tulla taviksien taidenäyttelyä. Suuri klisee on Ahopellon mukaan sekin, että ITE-taiteilijat olisivat kylähulluja tai juoppoja.
– Tässä olemme ehkä mekin stereotypioiden vankina. Käsityöläisyyshän on yksi ITE-taiteen muoto, vastaa Kaarnamo.
Kaupungin tärkein tapahtuma
Näkymä on ainoa Akaan kaupungin strategiassa mainittu kulttuuritapahtuma. Tänä vuonna kaupungin panostus on aikaisempia vuosia suurempi. Taiteen edistämiskeskus taas mahdollistaa tuellaan kuraattorin ja tuottajan voimakkaamman osallistumisen. Mukana tukemassa ovat aikaisempien vuosien tapaan myös OP Akaa, Pirkanmaan Osuuskauppa ja paikallislehti Akaan Seutu. Näkymän tuottaa kulttuuriyhteisö TaideAkaa.
– Tilanne on nyt huomattavasti parempi kuin viime vuonna, koska meidän kahden työskentely on turvattu. Yhteistyö paikallisten suurempien ja pienempien yritysten kanssa on myös tärkeää niin kuin aina. Tarvitsemme muun muassa teoksille paikkoja, koska olemme muuallakin kuin Nahkialanjärven ympärillä, kertoo kuraattori Ahopelto.
Paikallinen tapahtuma paikallisille
Miten akaalaiset suhtautuvat Näkymään? 15 vuoden aikana tapahtuma on järjestänyt monenlaisia yllätyksiä.
– Yksi peruste tämän vuoden teemalle on se, että Näkymän ja kaupunkilaisten suhde syvenisi. Pyrimme nyt hyvin lähelle ihmisen elämää. Tietynlaista rohkeutta tämä toki vaatii myös kaupunkilaisilta tulla mukaan, sanoo Ahopelto.
– En minä viime vuonnakaan kokenut minkäänlaista vastustusta missään. Tekemistäni helpottaa myös se, ettei ole aikaisempien vuosien painolastia. Näkymä on kuitenkin paikallinen tapahtuma paikallisille. Jos paikalliset eivät halua olla millään tavalla mukana, miksi ihmeessä muutkaan tästä innostuisivat, jatkaa Kaarnamo.
Niina-Anneli Kaarnamo muistuttaa, että ihmisen luovuus ilmenee arjessa myös valintoina.
– Luovuus on läsnä koko ajan. Kotona, koulussa, työelämässä. Se on meistä jokaisesta kiinni, kuinka luovuutta painotamme. Näkymä on kaupunkia ja kaupunkilaisia varten. Se avautuu katsomalla ja osallistumalla, sanoo Kaarnamo.
Pelastetaanko Akaata?
Kun kerran on strategiassa mainittu, onko Näkymällä jokin erityinen tehtävä.
– Jos meille tällainen viitta harteille laitetaan, ei se tällä budjetilla onnistu. Näkymä pitäisi nähdä kokonaisuutena ja ympärivuotisena, sanoo Ahopelto.
Niina-Anneli Kaarnamo harmittelee sitäkin, että kulttuurikoordinaattorin toimi on karsittu pois. Aikaa menee ihan muuhun kuin varsinaiseen Näkymään, kun kaikki on heräteltävä joka vuosi uudestaan.
– Teoshaku pitäisi päästä aloittamaan aikaisemmin, sanoin tiedottaminen. Harrastajamaisuus on monesti ihan hyvä asia, mutta ei välttämättä enää Näkymässä, sanoo Kaarnamo.
– Yritysyhteistyö kaikkien tahojen kanssa pitäisi saada huomattavasti syvemmäksi. Kaikki loppuvuoden apurahat jää hakematta, kun niitä ei ole kukaan hakemassa, jatkaa Ahopelto.
Kaikesta huolimatta sekä kuraattori että tuottaja ovat innokkaina järjestämässä tämän vuoden Näkymää. Almanakkoja katsellaan ja aikatauluja sovitellaan.
Näkymän avajaiset ovat Nahkialanjärven rannassa perjantaina 30. kesäkuuta kello 18.
Kannattaa odottaa
Teoksia tämän vuoden Näkymään on tulossa noin 25. Mukana varmasti ovat muun muassa Olli Räty, Ismo Heinonen, Juha Rikhard Käkelä, Milla Paloniemi, Johanna Kunelius, Annukka Mikkola, Mikko Uotila, Toni Halonen+työryhmä, Päivi Hellman ja Pia Männikkö.
Luvassa on veistoksia, installaatioita, äänitaidekokoelma Selfie ja yksi maisema-projisointi.

Monimerkityksellisillä penkeillään yleisöä puhutteleva Johanna Kunelius Porvoosta on yksi Näkymän taiteilijoita.